Zeefdruk

ZEEFDRUK

Een van de varianten die wij aanbieden om uw producten te personaliseren d.m.v. een bedrukking is de zogenoemde zeefdruk. Zeefdruk is een druktechniek die gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan een bedrukking van textiel, affiches, printplaten en kunstdrukken. Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Dit raam wordt vervolgens voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een positieffilm belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Een rakel is een metalen of houten houder, waarin een kunststof of rubberen strip is geklemd. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig.

zeefdruk

zeefdruk

Verschillende soorten zeefdruk

Er bestaan veel verschillende soorten drukinkten voor zeefdruk. Dit komt doordat er verschillende materialen worden bedrukt. Je hebt o.a. glasinkt, papier/karton inkt, inkt voor kunststoffen en metaalinkt. Om te kunnen drukken moeten er oplosmiddelen aan de inkt worden toegevoegd, bijvoorbeeld: – verdunner (om de inkt dunner te maken); – vertrager ( om de inkt langzamer te laten drogen); – stelmiddel (om de inkt dikker te maken); – vertragingspasta (om de inkt langzamer te laten drogen, zonder dat hij dunner wordt).

Met zeefdrukken kun je in principe elk materiaal, elk oppervlak en elke structuur bedrukken. Ook is elke materiaalvorm bedrukbaar Je drukt met een relatief dikke laag inkt, hierdoor kun je dekkend en kleurecht drukken. Dekkend wil zeggen dat je de de ondergrond niet meer door de aangebrachte inktlaag heen kunt zien. Kleurechtheid wil zeggen: de mate waarin de inktlaag onder invloed van licht verandert. Een ander voordeel is dat zeefdruk heel geschikt is voor kleine oplagen. De grootte van te drukken materialen varieert van heel klein tot zeer groot.

 

Bent u nieuwsgierig naar onze druktechnieken? Wilt u graag meer informatie of een vrijblijvende offerte? Bel of mail dan uw aanvraag. Om deze te behandelen ontvangen wij graag informatie over het te bedrukken product, een bestand met de te bedrukken boodschap, de aantallen en de kleuren. Wij komen dan zo snel mogelijk bij u terug met een vrijblijvende offerte. Weet dat Acryflex uw product zal verzorgen van begin tot eind.